Talotekniikan päästövaikutukset
Rakennuksen elinkaarenpäästöjen osalta suurimmat yksittäiset päästölähteet ovat rakennuksen käyttövaiheen energiankulutus sekä rakennusmateriaalien tuotannosta syntyvät päästöt. Kokemusten mukaan talotekniikan järjestelmien päästöt rakennusten materiaalisidonnaisista päästöistä on 12–16 % ja rakennuksen koko elinkaaren päästöistä noin 5 %. Voidaankin todeta, että talotekniikan järjestelmien vaikutus rakennuksen elinkaaren päästöihin on merkittävä ja se tulee huomioida osana rakennuksen päästöjen optimointia.
Karelia-ammattikorkeakoulu on tutkinut talotekniikan vaikutuksia osana Vähähiilinen ja energiatehokas korjausrakentaminen tutkimus- ja kehitysprojektia. Alla voit tutustua tarkemmin julkaisuihin, joissa käsitellään talotekniikan järjestelmien päästövaikutuksia osana rakennusten elinkaaren päästöjä.
Talotekniikan järjestelmien päästövaikutukset ja niiden vähentäminen
Julkaisun tavoitteena on antaa näkökulmia talotekniikan järjestelmäsidonnaisiin päästöihin osana rakennuksen elinkaaren päästöjä, talotekniikan järjestelmien uudelleenkäytön mahdollisuuksiin sekä rakennusten muuntojoustavuutta edistäviin ratkaisuihin.
https://www.theseus.fi/handle/10024/785079
Päiväkotirakennuksen talotekniikan elinkaaren ympäristövaikutusten arviointi
Laskennan tavoitteena oli arvioida talotekniikan ratkaisujen elinkaaren ympäristövaikutuksia case-kohteessa. LCA-laskenta suoritettiin kohteelle käyttäen One Click LCA ohjelmistoa perustuen suunnittelutietoihin. Tulokset kuvaavat koko elinkaaren aikaisia vaikutuksia 50 vuoden rakennuksen käyttöiällä, joka on Ympäristöministeriön vähähiilisyyden arviointimenetelmän mukainen tarkastelujakso.
https://www.theseus.fi/handle/10024/790837
Lämmitysjärjestelmien elinkaaren päästöarviointi ja vertailu
Vertailun kohteena oli pääosin teräksisen radiaattorilämmitysjärjestelmän vertailu lattialämmitysjärjestelmään, jonka materiaaleina on käytetty PEX- sekä komposiittiputkea. Lisäksi vertailussa on mukana sähköinen lämmitysjärjestelmä. Järjestelmien välisten vuosittaisten energiankulutuksien tarkastelu on suoritettu energiasimulointeja hyödyntäen.
https://www.theseus.fi/handle/10024/793130
Vähähiilinen ja energiatehokas korjausrakentaminen tutkimus- ja kehittämisprojektin päärahoittaja toimii Etelä-Savon Elinkeino‑, Liikenne- ja Ympäristökeskus EAKR-ohjelmasta.