Etusivu » Ajankohtaista » Lighthouse Joensuu puukerrostalon käytönaikaisia tutkimustuloksia

Light­house Joensuu puuker­ros­talon käytön­ai­kaisia tutki­mus­tu­loksia

Kuva: Joensuun Kaupunki / Jarno Artika

Joensuuhun valmistui vuonna 2019 suomen korkein 14-kerrok­sinen puuker­rostalo Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Ellin raken­nut­tamana. Light­house Joensuu toimi jo raken­nus­vai­heessa Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun tutki­mus­koh­teena, jonka avulla pyrittiin tuottamaan tietoa kohteen raken­nut­ta­mis­pro­sessiin, suunnit­teluun ja työmaa­to­teu­tukseen liittyen. Myöhemmin Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on jatkanut aloitettua työtä kerää­mällä tietoa myös raken­nuksen käytön­ai­kai­sista kokemuk­sista.

Kevään 2021 aikana Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lusta valmistui kolme uutta opinnäy­te­työtä, jotka käsit­te­levät Light­house Joensuun käytön aikaisia kokemuksia, mukaan lukien raken­nuk­sessa käytetyn ulkosei­nä­ra­kenteen raken­nus­fy­si­kaa­linen toiminta, raken­nuksen värähtely sekä asumis­tyy­ty­väisyys. Opinnäy­te­töihin voit tutustua alla.

Kuva: Joensuun kaupunki / Jarmo artika

Light­house Joensuuhun liittyvien tutki­mus­toi­men­pi­teiden tavoit­teena on ollut tuottaa tietoa korkeiden, yli 8‑kerroksisten puuker­ros­ta­lojen, suunnit­teluun ja työmaa toteu­tukseen liittyen. Kohteesta kerät­tävää tietoa ovat olleet mm. raken­teiden lämpö- ja kosteus­tek­ninen toimivuus, rungon painumat ja siirtymät, äänitek­ninen toimivuus ja työmaa­tek­niikka. Tutki­mus­toi­men­pi­teitä on rahoi­tettu muun muassa Ympäris­tö­mi­nis­teriön puura­ken­ta­misen ohjel­masta.

Light­house Joensuu kohteeseen ja siihen liittyviin aikai­sempiin tutki­mus­tu­loksiin voit tutustua täältä:

https://www.thinglink.com/card/1404083925793374210