Etusivu » Ajankohtaista » Maksuton koulutus kestävästä korjausrakentamisesta käynnistyy syyskuussa

Maksuton koulutus kestä­västä korjaus­ra­ken­ta­mi­sesta käynnistyy syyskuussa

Ammat­ti­kor­kea­koulut kutsuvat raken­nusalan toimi­joita mukaan Kestävän korjaus­ra­ken­ta­misen osaaja ‑koulu­tukseen. Kolmen ammat­ti­kor­kea­koulun yhteis­työssä toteuttama koulutus edistää korjaus­ra­ken­ta­miseen liittyvää osaamista erityi­sesti uuden lainsää­dännön näkökul­masta.

Uudistuva raken­ta­misen lainsää­däntö, kuten vuoden 2025 alusta voimaan tulevat kansal­linen raken­nuslaki ja uudis­tettu energia­te­hok­kuus­di­rek­tiivi (EPBD) asettavat uusia vaati­muksia korjaus­ra­ken­ta­mi­selle ja siihen liitty­välle osaamisen päivit­tä­mi­selle. Näitä uusia vaati­muksia ovat mm. ilmas­to­sel­vitys, materi­aa­li­se­loste sekä purku­ma­te­riaali- ja raken­nus­jä­te­sel­vitys.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun, Metro­polian Ammat­ti­kor­kea­koulun ja Oulun ammat­ti­kor­kea­koulun maksuton kestävän korjaus­ra­ken­ta­misen täyden­nys­kou­lutus käynnistyy syyskuussa. Koulutus on suunni­teltu palve­lemaan erityi­sesti raken­nut­tajien, suunnit­te­li­joiden sekä rakennus- ja purku-urakoit­si­joiden osaamis­tar­peita. 

Koulu­tuk­sissa käsitellään raken­nusalan ajankoh­taisia teemoja kuten kestävää korjaus­ra­ken­ta­mista, ilmas­ton­muu­toksen vaiku­tuksia, kierto­ta­loutta, energia­te­hok­kuutta ja tieto­mal­lin­ta­mista. Koulu­tus­ko­ko­naisuus koostuu pienem­mistä kokonai­suuk­sista ja opinnot voi suorittaa työn ohessa verkko-opintoina.

Talon­ra­ken­nus­teol­lisuus ry:n Itä-Suomen aluepääl­likkö Kimmo Anttosen mukaan koulu­tuk­selle on tarvetta:

Meillä on korkean osaamisen raken­ta­mista ja projek­tin­hal­lintaa, mutta erityi­sesti korjaus­ra­ken­ta­mi­sessa tarvitaan lisää osaamista ja koulu­tusta. 1990-luvun laman aikana lisättiin korjaus­ra­ken­ta­mista ja saatiin taantuma taittumaan, Anttonen toteaa.

Korjaus­ra­ken­ta­misen merkitys kasvaa jatku­vasti. Tilas­to­kes­kuksen mukaan sen osuus kaikista kotimaan talon­ra­ken­nusalan urakoista vuonna 2021 oli 41 prosenttia. Korjaus­ra­ken­ta­minen on avaina­se­massa ympäristö- ja ilmas­to­ta­voit­teiden saavut­ta­mi­sessa, kun nykyisen raken­nus­kannan energian­ku­lu­tusta vähen­netään ja lämmi­ty­se­ner­gia­muo­tojen kehitetään.

Korjaus­ra­ken­ta­mi­sella on saavu­tet­ta­vissa nopeimmat ja suurimmat vaiku­tukset raken­netun ympäristön hiili­ja­lan­jäljen pienen­tä­miseen. Olemassa olevien raken­nusten korjaa­minen on aina hiili­neut­raa­limpaa kuin uusien raken­ta­minen, kiteyttää Metro­polian yliopettaja Hannu Hakka­rainen.

Kestävän korjaus­ra­ken­ta­misen osaaja ‑koulu­tuksen opinto­jak­soilla opiske­lijat tutus­tuvat korjaus­ra­ken­ta­misen eri osa-alueisiin suunnit­te­lu­vai­heesta toteu­tukseen saakka.

Koulutus käynnistyy aloitus­ti­lai­suu­della 11.9.2024.

Koulu­tuksen aloitus­ti­lai­suu­dessa keski­tytään raken­nuslain muutoksiin ja kuullaan mielen­kiin­toisia asian­tuntija- ja yritys­pu­heen­vuoroja. Tilaisuus tarjoaa ajankoh­taisen tilan­ne­kuvan säädös­ke­hi­tyk­sestä, säädösten voimaan­tu­losta sekä niiden vaiku­tuk­sista korjaus­ra­ken­ta­misen näkökul­masta. Lisäksi tilai­suu­dessa kuullaan raken­nusalan toimi­joiden kokemuksia sekä näkökulmaa raken­ta­misen päästöjen ohjauk­sesta.

Ilmoit­taudu mukaan täyden­nys­kou­lu­tukseen ja aloitus­ti­lai­suuteen 11.9.2024 etänä tai paikan päällä Joensuussa!

Kestävän korjaus­ra­ken­ta­misen osaaja ‑koulutus on rahoi­tettu Euroopan unionin elpymis- ja palau­tu­mis­tu­ki­vä­li­neellä (RRF), joka on EU:n elpymis­vä­lineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoi­tuksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työlli­syyden palve­lu­keskus. Palve­lu­keskus edistää työikäisten osaamisen kehit­tä­mistä ja osaavan työvoiman saata­vuutta. Palve­lu­kes­kuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuu­ri­mi­nis­teriö sekä työ- ja elinkei­no­mi­nis­teriö. Hanke kestää 15.4.2024–30.6.2025.

Lisätiedot:

Tanja Rimpilä, projek­ti­pääl­likkö, Kestävän korjaus­ra­ken­ta­misen osaaja ‑hanke,
[email protected], p. 050 3379287

Sivun kuva: Trimble Inc.