Maksuton korjausrakentamisen täydennyskoulutus käynnistyy
Uudistuva rakentamisen lainsäädäntö, kuten vuoden 2025 alusta voimaan tulevat kansallinen rakentamislaki ja Uudistettu energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) asettavat uusia vaatimuksia korjausrakentamiselle ja siihen liittyvälle osaamisen päivittämiselle. (Lue lisää: Korjausrakentamisen muuttuva lainsäädäntö — Karelia-ammattikorkeakoulu). Päästöjen hallinta sekä vähentäminen tulee lähitulevaisuudessa kiinteäksi osaksi myös korjausrakentamisen hankkeiden toteutusta. Tämä vaatii uutta osaamista kaikilta rakennushankkeisiin osallistuvilta tahoilta aina kiinteistönomistajista materiaali- ja tuoteosatoimittajiin.
Suomen pitkän aikavälin korjausrakentamisen strategiassa 2020–2050 tavoitteeksi on asetettu vähentää rakennusten hiilidioksidipäästöjä vuoden 2020 alusta 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Korjausrakentamisen volyymi Suomessa on noin puolet kaikesta rakentamisesta, joten rakentamisen päästöjen vähentämisessä sillä on merkittävä rooli.
Maksuton koulutus
Syyskuussa käynnistyvä Karelian, Metropolian ja Oulun ammattikorkeakoulun tarjoama maksuton täydennyskoulutus on suunniteltu palvelemaan erityisesti rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakennus- ja purku-urakoitsijoiden osaamistarpeita.
Koulutuskokonaisuus edistää korjausrakentamiseen liittyvää osaamista, erityisesti uuden lainsäädännön näkökulmasta. Koulutuksissa käsitellään ajankohtaisia aiheita kuten kestävä korjausrakentaminen, ilmastonmuutoksen vaikutukset, kiertotalous, ympäristövaikutukset, energiatehokkuus ja tietomallintaminen. Koulutuskokonaisuus koostuu pienemmistä kokonaisuuksista ja opinnot voi suorittaa työn ohessa verkko-opintoina. Opiskelijat määrittelevät itse opintojensa tavoitteet. Voit halutessasi vahvistaa osaamistasi vaikkapa Kestävän korjausrakentamisen osaaja ‑osaamismerkkiin saakka!
Suoritettava Kestävän korjausrakentamisen osaaja ‑koulutuskokonaisuus koostuu 15 opintopisteen opintotarjottimesta, josta opiskelijat valitsevat haluamansa 1 opintopisteen opinnot. Opintojaksot toteutetaan aikaan ja paikkaan sitomattomasti.
Koulutustarjonta koostuu seuraavista opinnoista:
- Johdanto kestävään korjausrakentamiseen
- Ilmastonmuutoksen vaikutukset rakentamiseen
- Korjausrakentamisen ympäristövaikutukset
- Rakennuksen LCA-laskennan perusteet
- Rakennustuotteiden ympäristöselosteet
- Päästöjen pienentämisen keinot korjausrakentamisessa
- Korjausrakentamisen asiakirjat ja piirustusmerkinnät
- Korjausrakentamiseen johtavat syyt
- Energiatehokkuuden parantaminen korjausrakentamisessa
- Tietomallintaminen korjausrakentamisessa
- Purettavien rakennusosien ja materiaalien tunnistaminen
- Rakentamisen kiertotalous
- Korjausrakentamisen kuntotutkimus
- Korjaushankkeet
- Korjaushankkeiden hankesuunnittelut
- Korjausrakentamisen rakenneratkaisut ja rakennusmateriaalit
Koulutuskokonaisuus käynnistyy syyskuussa 2024 yhteisellä aloitustilaisuudella.
Ilmoittaudu mukaan täydennyskoulutukseen ja aloitustilaisuuteen, joka järjestetään 11.9.2024 Joensuussa, Helsingissä, Oulussa tai etänä! Linkki ilmoittautumiseen
Aloitustilaisuudessa keskitytään rakennuslain muutoksiin ja kuullaan mielenkiintoisia asiantuntija- ja yrityspuheenvuoroja. Tilaisuudessa saat ajankohtaisen tilannekuvan säädöskehityksestä, säädösten voimaantulosta sekä niiden vaikutuksista korjausrakentamisen näkökulmasta. Kuulet myös rakennustuotevalmistajien ja rakennuttajien kokemuksia sekä näkökulmaa rakentamisen päästöjen ohjauksesta. Osana aloitustilaisuutta on myös virtuaalinen 360-työmaavierailu ilmastoviisaan rakentamisen kohteeseen.
Tilaisuudessa kuulet lisää opinnoista ja voit ilmoittautua haluamiisi opintoihin. Ilmoittautuminen täydennyskoulutukseen on avautunut ja opinnot käynnistyvät syyskuussa 2024.
Täydennyskoulutuksen yhteydessä järjestetään alueellisia tilaisuuksia, työmaa- ja kohdevierailuita ja opiskelijoille on tarjolla verkostoitumismahdollisuuksia sekä tuki- ja ohjauspalveluita.
Täydennyskoulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Lisätiedot:
Tanja Rimpilä, Senior project manager
tanja.rimpila(at)karelia.fi
050 337 9287