Karelia-ammattikorkeakoulu järjesti ilmastoviisaan rakentamisen opintomatkan Tanskaan
Karelia ammattikorkeakoulu järjesti Ilmastoviisaan rakentamisen opintomatka Tanskaan 30.10.–2.11.2023. Opintomatkan teemoina olivat kestävä kaupunkisuunnittelu, vähähiilinen rakentaminen ja rakentamisen kiertotalous. Matkan aikana vierailtiin eri jo valmistuneissa ja rakenteilla olvissa rakennuskohteissa Kööpenhaminan ympäristössä sekä kuultiin asiantuntijoita aihepiirin osalta. Matkalle osallistui yhteensä 12 henkilöä, mukaan lukien alueen yritysten ja julkishallinnon sekä Karelia-ammattikorkeakoulun edustajia.
Ensimmäinen matkapäivä piti sisällään tutustumisen Living Places Copenhagen ‑näyttelyyn. Living Places Copenhagen on kestävän asumisen konsepti, joka koostuu viidestä paviljongista ja kahdesta asuinrakennuksesta. Rakennusten hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi kuin tavanomaisten asumisen ratkaisujen.
Iltapäivällä vierailimme State of Green organisaation tiloissa Kööpenhaminan ydinkeskustassa. State of Green on voittoa tavoittelematon julkisen ja yksityisen sektorin yhteenliittymä Tanskan valtion ja maan kolmen johtavan liike-elämän yhdistyksen (Tanskalaisen teollisuuden liitto, Green Power Denmark ja Tanskan maatalous- ja elintarvikeneuvosto) välillä.
Loppupäivästä osallistujilla oli vielä mahdollisuus omatoimiseen tutustumiseen Kööpenhaminan vihreään rakentamiseen mobiilisovelluksen avustuksella (The Green Walk of Copenhagen)
Toisena matkapäivänä tutustuimme rakenteilla olevaan Fælledbyen ‑puurakentamisen alueeseen. Asuinalueen suunnittelun lähtökohta on ollut mahdollisimman pieni hiilijalanjälki sekä rakentamisvaiheessa että käyttövaiheessa. Lisäksi kohteissa on hyödynnetty DGNB-sertifiointia.
Iltapäivän ohjelmassa oli tutustuminen Nordhavn satama-alueeseen. Nordhavn alue toimii energiaomavaraisen ja vähähiilisen rakentamisen mallialueena ja laboratoriona uusille kestäville ja älykkäillä ratkaisuilla. Osana alueen tutustumista vierailtiin mm. Park ‘n’ Play -parkkihallissa, The Silo -asuinkerrostalossa sekä Copenhagen International School koulurakennuksessa.
Kolmantena päivänä tutustuimme Lendager konsulttitoimistoon, joka on erikoistunut kestävään ja kiertotalouden mukaiseen rakennetun ympäristön suunnitteluun. Toiminnan yleisesittelyn jälkeen vierailimme kolmessa kohteessa, joiden toteutuksessa Lendager oli ollut tiiviisti mukana.
Upcycle Studios kolmikerroksinen rivitalokohteen suunnittelussa oli hyödynnetty rakennusmateriaaleina rakennusjätteitä. Kohteeseen oli käytetty mm. puualan yrityksen jäte- ja sivuvirtoja, kierrätettyjä ikkunoita, sekä kierrätettyä betonia.
The Resource Rows kerrostalokohteessa resurssitehokkuus ja materiaalien käytön optimointi olivat olleet suunnittelun lähtökohtia.Kerrostalon julkisivu oli toteutettu hyödyntämällä muun muassa vanhan olutpanimon, koulun ja teollisuusrakennusten tiiliseinistä irrotettuja moduuleja, jotka kiinnitettiin uuden rakennuksen teräsrunkoon. Lisäksi kohteessa on hyödynnetty runsaasti kierrätettyä puuta.
Päivän päätteeksi vierailimme vielä The Braunstein Taphouse purettavaksi ja siirrettäväksi suunnitellussa panimoravintolassa Køge:n kunnassa Kööpenhaminan kupeessa.
Opintomatkan järjesti Karelia-ammattikorkeakoulun Vähähiilinen ja energiatehokas korjausrakentaminen ‑projekti. Projektin päärahoittajana toimii Etelä-Savon ELY-keskus, Itä- ja Pohjois-Suomen EAKR-ohjelmasta.