Puura­ken­ta­minen — vähähii­liset raken­ta­misen ratkaisut


Hallin­noija: Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu
Projektin kesto: 1.9.2019 — 31.1.2022
Rahoi­tus­oh­jelma: Pohjois-Karjalan Maakun­ta­liitto, EAKR-ohjelma

Hankkeen tiivis­telmä:

Yleisesti ollaan yhtä mieltä siitä, että puunkäyttö raken­ta­mi­sessa tulee vahvasti takaisin kaupun­ki­ra­ken­ta­miseen vähähii­li­syyden ja resurs­si­te­hok­kuuden sekä korkean esival­mis­tusasteen vuoksi. Suomi on kansain­vä­listen ilmas­to­so­pi­musten ja EU:n kautta sitou­tunut merkit­täviin kasvi­huo­ne­kaa­su­pääs­tö­vä­hen­nyksiin. Tavoit­teena Ympäris­tö­mi­nis­te­riössä on, että 2025 mennessä kaikkien raken­nus­hank­keiden on alitettava raken­nuksen elinkaaren hiili­ja­lan­jäl­jelle asetetut raja-arvot. Valmis­te­lussa olevat päästö­rajat raken­nusten elinkaaren hiili­ja­lan­jäl­jelle tulevat vaatimaan täysin uuden­laista ajatte­lu­mallia raken­nusten suunnit­teluun ja kannus­tamaan uusiu­tuvien materi­aalien käyttöön raken­ta­mi­sessa.

Hankkeen isona tavoit­teena on edistää puun käyttöä raken­ta­mi­sessa, mukaan lukien hybri­di­ra­ken­ta­minen, ja sen kautta pienentää raken­ta­misen hiili­ja­lan­jälkeä. Hankkeen tavoit­teena on tukea synty­neiden maakun­nal­listen puura­ken­ta­misen arvoket­jujen kilpai­lu­kyvyn kehit­ty­mistä uusien tekno­lo­gioiden, digitaa­listen työka­lujen sekä uusien kumppa­nuuksien ja vienti­mah­dol­li­suuksien avulla. Raken­ta­misen arvoket­juilla tarkoi­tetaan toimin­ta­mallia, jossa tuoteo­sa­toi­mit­tajat, suunnit­te­lijat ja raken­nus­liikkeet toimivat tiiviissä yhteis­työssä keskenään tarjoten kokonais­rat­kaisuja markki­noille.

Hankkeen konkreet­tinen toiminta on jaettu kolmeen eri työpa­kettiin: (1) Puura­ken­ta­misen uudet sovel­lu­tukset, (2) Digitaa­liset työkalut ja (3) Osaamisen näkyväksi tekeminen. Puura­ken­ta­misen uudet sovel­lu­tukset ‑työpa­ke­tissa keski­tytään vaativiin puura­ken­teisiin, joita ovat puura­ken­teiden liitos­tek­niikat, yksiai­neiset puura­kenteet ja puun käyttö infra­ra­ken­ta­mi­sessa. Digitaa­liset työkalut ‑työpa­ke­tissa tuetaan tieto­mallien ja tieto­mal­lin­nukseen perus­tuvien uusien työka­lujen käyttöön­ottoa raken­ta­mi­sessa (virtu­aa­li­to­del­lisuus ja elinkaaren päästö­las­kenta). Osaamisen näkyväksi tekeminen ‑työpa­ketin toiminta keskittyy Pohjois-Karjalan maakunnan puuma­te­ri­aaliin ja puura­ken­ta­miseen liittyvän osaamisen näkyväksi tekemiseen kansal­li­sesti ja kansain­vä­li­ses­tikin sekä puun käytön edistä­miseen raken­ta­mi­sessa.

Kaikki hankkeessa tehtävät toimen­piteet tähtäävät maakun­nal­lisen alueta­louden kehit­ty­miseen ja yritysten kasvuun. Hankkeen tuloksena vahvis­tetaan edelleen maakuntaan synty­neiden puura­ken­ta­misen arvover­kos­tojen toimintaan ja kilpai­lu­kyvyn kehit­ty­mistä. Yhtenä hankkeen keskeisenä tuloksena Pohjois-Karjalan puura­ken­ta­miseen liittyvä osaaminen on tehty näkyväksi alan kansal­li­sissa ja kansain­vä­li­sissä fooru­meissa ja verkos­toissa. Pitkällä aikavä­lillä hanke edistää yhteis­kunnan muuttu­mista entistä vähähii­li­sem­mäksi, sillä puupoh­jaisten tuotteiden käyttö on yksi merkit­tä­vim­mistä tavoista sitoa hiiltä sekä käyttää materi­aalia, joka on sitonut merkit­tä­västi hiiltä kasvu­kau­tenaan.

Yhteys­henkilö:
Mikko Matveinen
050 370 5830
[email protected]

Tulos­ai­neisto:

Julkaisut:

Yhteis­työllä ylihuo­misen osaamista : Karelian tutkimus- ja kehit­tä­mis­hank­keiden tuloksia, 2021

Meteo­riitti-talossa tutkittiin CLT-raken­teiden eristä­vyyttä ja pinta­kä­sit­telyä, 2021

Light­house Joensuu – kuinka puuker­ros­talon LVL-X-raken­teinen ulkoseinä toimii Suomen ilmasto-olosuh­teissa?, 2021

Kohti hiili­neut­raalia raken­ta­mista, 2021

Äänene­ris­tävyys korkeassa puura­ken­ta­mi­sessa – Light­house Joensuu, 2020

Puura­ken­ta­minen alueel­lisena vetovoi­ma­te­kijänä, 2020

Virtu­aa­linen todel­lisuus osana raken­nus­suun­nit­telua, 2020

Selvi­tykset: