Ilmastoviisas
rakentaminen
Johdanto
Rakentaminen kuluttaa kaikista luonnonvaroista jopa 50% painon mukaan mitattuna. Rakennukset kuluttavat n. 40% energiasta ja tuottavat 36% hiilidioksidipäästöistä. Lisäksi rakentamisen jätteet ja rakennusten purkujätteet tuottavat 25–30% kaikista jätteistä. Rakennusmateriaalien osuus rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljestä on jo nykyisellään merkittävä, ja se kasvaa entisestään rakennusten energiatehokkuuden parantuessa ja energiajärjestelmän kehittyessä.
Ilmastoviisaalla rakentamisella tarkoitetaan tässä yhteydessä rakentamisen ja rakennusten käytönaikaisten päästöjen minimointia, mukaan lukien korjaus- ja uudisrakentaminen sekä infrarakentaminen. Keskeisiä keinoja tässä yhteydessä ovat energiatehokkuus, rakennusten suunnittelu mahdollisimman pitkäikäiseksi, vähähiilisten materiaalien käyttö, uusio- ja uudelleenkäytettävien rakennusosien ja materiaalien käyttö, työmaatoimintojen päästöjen pienentäminen sekä teknisten ja biogeenisten hiilivarastojen edistäminen rakennetussa ympäristössä.
Vähähiilisyys
Rakentamisen päästöt jaetaan kolmeen osaan: organisaation toiminnan, rakennuksen elinkaaren ja tuotekohteisten päästöjen tasoihin. Tavoitteena on selvittää päästöjen alkuperä ja vähentämiskeinot.
Energia-tehokkuus
Rakennusten energiatehokkuutta voidaan parantaa korjaus- ja uudisrakentamisen yhteydessä rakenteellisilla ratkaisuilla tai talotekniikan avulla.
Kiertotalous
Rakentamisen kiertotaloudella tarkoitetaan rakennusjätteiden sekä rakennusten purkujätteen uusio- ja uudelleen käyttöä.
Lainsäädäntö ohjaa kiinteistö ja rakennusalaa uudistuksiin
Euroopan Unioni ja sen jäsenvaltiot, mukaan lukien Suomi, ovat asettaneet kunnianhimoisia tavoitteita pyrkimyksissään hiilineutraaliuteen. Tämän vuoksi Euroopan Unionin ja Suomen kansallinen lainsäädäntö ohjaakin koko ajan vahvemmin energiaintensiivistä ja pääomavaltaista kiinteistö ja rakennusalaa ympäristötehokkuuden parantamiseen.
Muun muassa Euroopan Unionin Corporate Sustainability Reportive ‑direktiivi velvoittaa jo nyt suuria rakennusalan yrityksiä toteuttamaan kestävyysraportointia toimintansa ympäristövaikutuksien osalta. Lähitulevaisuudessa tämä raportointivelvoite koskee myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä.
Uudistettu energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) astui voimaan lokakuussa 2023. Suomessa toimeenpanon edellyttämä lainsäädäntö tulee olla voimassa viimeistään 2025. Energiatehokkuusdirektiivin yleisenä tavoitteena on vähentää energian loppukulutusta. Direktiivi antaa erityisiä velvoitteita julkisen sektorin kiinteistöille, joten korjausrakentamisen hankkeiden määrään voidaan olettaa kasvattavan lähitulevaisuudessa.
Vuoden 2025 alusta voimaan tuleva uusi kansallinen rakennuslaki puolestaan velvoittaa rakennushankkeeseen ryhtyvää laatimaan ilmastoselvityksen, jolla todetaan rakennushankkeen elinkaaren päästövaikutukset (CO2e) uudis- sekä korjausrakentamisen osalta.
Euroopan Unionin taksonomia ‑asetuksen tavoitteena on suunnata rahoitusta ilmastoa- ja ympäristöä hyödyttäviin hankkeisiin, joka puolestaan edellyttää rakennushankkeilta vastuullisuusraportointia, esimerkiksi ympäristösertifikaatin muodossa. Lisäksi monet kunnat ovat alkaneet hyödyntämään ympäristökriteerejä hankinnoissaan ja tontinluovutuksissa.
Aiheesta muualla:
Vähähiilinen rakentaminen:
https://ym.fi/vahahiilinen-rakentaminen
https://figbc.fi/hiilineutraali-rakennettu-ymparisto
Lainsäädäntö:
https://ym.fi/rakentaminen-ja-maankaytto/lainsaadanto
https://ym.fi/hankesivu?tunnus=YM027:00/2021
Rakennuksen elinkaaren päästöt (LCA):
https://figbc.fi/elinkaarilaskenta
Yritystoiminnan päästöt (GHG):
https://ekokompassi.fi/yrityksen-hiilijalanjalki/
Tuotekohtaiset päästöt (EPD):
https://cer.rts.fi/epd-ymparistoseloste/
Rakennusten energiatehokkuus:
https://ym.fi/rakennusten-energiatehokkuus
https://www.rt.fi/Tietoa-alasta/Korjausrakentaminen1/Korjausrakentaminen-ja-energiatehokkuus/
Kiertotalous:
https://ym.fi/rakentamisen-kiertotalous