Etusivu » Ajankohtaista » Vähähiilinen ja energiatehokas korjausrakentaminen -projekti käynnistyi

Vähähii­linen ja energia­te­hokas korjaus­ra­ken­ta­minen ‑projekti käynnistyi

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu käynnisti uuden tutkimus- ja kehit­tä­mis­pro­jektin, jonka isona tavoit­teena on tuottaa uuttaa tietoa ja menetelmiä vähäpääs­töiseen  ja energia­te­hok­kaaseen korjaus­ra­ken­ta­miseen. Projektin toteu­tusaika on 1.1.2021–31.5.2023.

Suomen pitkän aikavälin korjaus­ra­ken­ta­misen strate­giassa tavoit­teeksi on asetettu vähentää raken­nusten hiili­diok­si­di­päästöjä vuoden 2020 alusta 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Strategian toimeenpano koskee 1,4 miljoonaa vuoden 2020 alkuun mennessä valmis­tu­neita asuin- ja palve­lu­ra­ken­nuksia. Korjaus­ra­ken­ta­misen volyymi suomessa on noin puolet kaikesta raken­ta­mi­sesta, joten raken­ta­misen päästöjen vähen­tä­mi­sessä sillä on merkittävä rooli.

Projektin tavoit­teena on tuottaa uuttaa tietoa ja menetelmiä vähäpääs­töiseen sekä raken­ta­misen kierto­ta­loutta edistävään korjaus­ra­ken­ta­miseen elinkaa­riar­vioinnin avulla kustan­nusten. Elinkaa­riar­vioinnin (LCA) tavoit­teena on tarkas­tella raken­nusta kehdosta-kehtoon periaat­teella: raaka-aineen valmis­tuk­sesta aina materi­aalin purkuun sekä kierrätykseen/uusiokäyttöön. Korjaus­ra­ken­ta­misen yhtey­dessä tämä tarkoittaa kustan­nus­te­hok­kaimpien ratkai­sujen löytä­mistä, joilla saavu­tetaan energian­säästöä sekä mahdol­li­simman pienet päästöt (CO2e). 

Tutkimus- ja kehit­tä­mis­pro­jektin rahoi­tuk­sesta vastaa Etelä-Savon Elinkeino‑, Liikenne- ja Ympäris­tö­keskus EAKR-ohjel­masta. Projektin yhteis­työ­kump­pa­neina ja osara­hoit­tajana toimivat Business Joensuu, Master Kodit Oy, Joensuun Kodit oy, Karja­laisen Kulttuurin Edistä­mis­säätiö KKES, Granlund Joensuu Oy ja Saint Gobain Finland Oy.

Lisätietoja tutkimus- ja kehit­tä­mis­pro­jek­tista