Etusivu » Ajankohtaista » Joensuussa tutkitaan puunkäytön mahdollisuuksia yli 8-kerroksissa kerrostaloissa
4.3.2016
Joensuussa tutkitaan puunkäytön mahdol­li­suuksia yli 8‑kerroksissa kerros­ta­loissa

 

Joensuun kaupungin tiedot­teessa (14.1.2016) kerrotaan, että kaupunki aikoo parantaa opiske­li­joiden asunto­ti­lan­netta raken­ta­malla uusia vuokra-asunto­koh­teita kanta­kau­punkiin. Yksi tähän kokonai­suuteen liittyvä kohde olisi 14-kerrok­sinen Light House Joensuu kerrostalo. Kohde sijaitsisi Ylisou­tajan sillan vieressä ja selvi­tyksen alla on, voitai­siinko kohde toteuttaa pitkälti puura­ken­teisena.

Suomen raken­ta­mis­mää­räys­ko­koelman E1 mukaan Suomessa saa rakentaa korkeintaan 8‑kerroksisia puurun­koisia kerros­taloja. Toimin­nal­linen palomi­toitus yhdis­tettynä innova­tii­visiin raken­ne­rat­kai­suihin mahdol­listaa kuitenkin myös korkeampien raken­nusten toteut­ta­misen puura­ken­teisina. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu järjesti 12.1.2016 kutsu­vie­ras­ti­lai­suuden, jonka teemana oli puunkäytön mahdol­li­suudet yli 8‑kerroksisissa kerros­ta­loissa.

Tilai­suuteen oli kutsuttu puhujiksi Suomen parhaat asian­tun­tijat aihea­lu­eeseen liittyen. Tilai­suu­dessa kuultiin Professori Markku Karja­laisen näkemyksiä, miten puura­ken­ta­minen voi vastata tulevai­suuden raken­ta­misen haasteisiin niin kustannus- ja ympäris­tö­te­hok­kuuden kuin myös raken­nusten elinkaaren vaati­musten näkökul­mista. TkT Jukka Hietanen valotti toimin­nal­lisen palomi­toi­tuksen toteut­ta­mista sekä niistä mahdol­li­suuk­sista, mitä se tarjoaa hyvän ja palotur­val­lisen raken­ta­misen näkökul­mista. Hietanen totesi esitelmän lopuksi, että puura­ken­teilla voidaan helposti toteuttaa palotur­val­linen 14 kerrok­sinen puuker­rostalo.

Lisäksi seminaa­rissa kuultiin arkki­tehti Janne Jylkäksen esitys Espoon Tapiolaan suunnit­teilla olevasta 12 kerrok­si­sesta puura­ken­tei­sesta opiskelija-asuin­ker­ros­ta­losta. Raken­nus­paikan kaava on saanut lainvoiman ja suunnittelu jatkuu alustavien luonnosten pohjalta eteenpäin. Kohteen suunnit­te­lussa ovat olleet alusta lähtien tiiviisti mukana Espoon raken­nus­val­vonta ja palovi­ran­omaiset, mikä on luonut vahvan pohjan kohteen etene­mi­selle kohti toteu­tusta. Raken­nuksen alkupe­räisenä ratkaisuna on ollut pilari-palkki rakenne.