BiNo — Resurs­si­te­hokaat ja älykkäät asumisen ratkaisut ‑inves­toinnit, vaiheet 1–2

 

BiNo — Resurs­si­te­hokaat ja älykkäät asumisen ratkaisut ‑inves­toinnit, vaihe 1

Projektin kesto: 01.11.2015 — 31.8.2015
 (päättynyt)
Rahoi­tus­oh­jelma: Itä- ja Pohjois-Suomen EAKR-ohjelma, Ohjel­ma­kausi 2007–2013

BiNo — Resurs­si­te­hokaat ja älykkäät asumisen ratkaisut ‑inves­toinnit, vaihe 2
Projektin kesto: 01.8.2015 — 31.12.2016
 (päättynyt)
Rahoi­tus­oh­jelma: Itä- ja Pohjois-Suomen EAKR-ohjelma, Ohjel­ma­kausi 2014–2020
Pohjois-Karja­lassa ja erityi­sesti Joensuun seudulla on tehty laajaa tutkimus- ja kehitys­työtä puura­ken­ta­misen ja laajem­minkin biopoh­jaisten tuotteiden ja palve­luiden kehit­tä­mi­sessä, joka on keskeinen kehit­tä­misen kohde myös tulevai­suu­dessa. Luontevana jatkumona Joensuu on valittu Innova­tii­viset kaupungit — INKA ‑ohjelman veturi­kau­pun­giksi Biota­louden osalta. Biota­louden INKA ‑ohjelman tavoit­teena on tukea uusien demon­straa­tio­alus­tojen synty­mistä ja sitä kautta kehittää korkeaan osaamiseen perus­tuvia kestäviä ratkaisuja globaa­leille markki­noille. Karelia-amk on valinnut strate­gi­siksi painoa­loikseen tekniikan osalta puura­ken­ta­misen tarkkuus­tek­niikan sekä uusiu­tuvan energian. Samaan aikaan Karelia-amk on saanut talotek­niikan koulu­tus­vastuun 2014. Talotek­niikan, kone- ja tuotan­to­tek­niikan sekä eri materi­aa­leihin liittyvän osaamisen yhdis­tä­minen painoa­lojen kokonai­suuteen avaa maakun­nas­samme täysin uusia mahdol­li­suuksia tavoi­tel­taessa materiaali- ja energia­te­hok­kuutta uusien raken­ta­misen ratkai­sujen osalta.

Näissä kahdessa hankkeessa (vaiheet 1–2) tehtävien inves­tointien avulla raken­netaan Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun tiloihin uuden­lainen tutkimus- ja demon­straa­tio­ym­pä­ristö DYNAMO. Inves­toin­ti­hank­keiden avulla varus­tetaan puura­ken­ta­misen labora­to­rio­ym­pä­ristö, joka tukee puura­ken­ta­miseen liittyvää kehitys- ja testaus­toi­mintaa. Lisäksi tavoit­teena on tehtävien inves­tointien avulla edelleen kehitetään jo olemassa olevia talo- ja materi­aa­li­tek­niikan labora­to­rioita.

Hankkeiden inves­toinnit pitävät sisällään kolme eri inves­toin­ti­ko­ko­nai­suutta; puura­ken­ta­minen, talotek­niikka ja materi­aa­li­tek­niikka. Puura­ken­ta­misen labora­to­rio­ym­pä­ristön ydin on puura­ken­ta­misen ratkai­sujen kehit­tä­minen raken­nus­fy­si­kaa­li­sesta ja ‑tekni­sestä näkökul­masta. Labora­to­rio­ym­pä­ristö koostuu puulle tarkoi­te­tuista työstö- ja testaus­lait­teista sekä simuloin­tioh­jel­mis­toista. Materi­aa­li­tek­niikan labora­torio mahdol­listaa raken­ta­mi­sessa käytet­tävien materi­aalien testauksen ja materi­aa­li­ke­hi­tyksen (puu ja muut luonnon­kuidut, metallit, polymeerit, keraamit). Materi­aa­li­tek­niikan labora­torio mahdol­listaa myös raken­ta­mi­sessa käytet­tävien biopoh­jaisten kompo­siit­ti­ma­te­ri­aalien kehitystyön.

Tutkimus- ja demon­straa­tio­ym­pä­ristö DYNAMO:n toiminnan keskiössä on erityi­sesti uusien resurs­si­vii­saiden raken­ta­mi­sessa käytet­tävien materi­aalien, tuotteiden ja ratkai­sujen kehit­tä­minen. Inves­tointien tuomien toimin­tae­del­ly­tyksien kautta tuetaan erityi­sesti puutuo­tealan, raken­ta­misen, talotek­niikan ja materi­aa­li­tek­niikan yritysten kehit­ty­mistä. Ympäristön avulla lisätään edellä mainit­tujen toimia­lojen yritysten yhteis­työ­mah­dol­li­suuksia Karelia-amk:n sekä sen kansal­listen ja kansain­vä­listen yhteis­työ­kump­pa­neiden kanssa erityi­sesti tuote­ke­hi­tyksen alueella.

 

Yhteys­henkilö:

Matveinen Mikko
+35850 370 5830
[email protected]