KIRA CIRCULARIS
- Kiinteistö- ja raken­nusalan kierto­ta­louden tuotteet, palvelut ja innovaatiot

Hallin­noija: Metro­polia Ammat­ti­kor­kea­koulu Oy

Ryhmä­hankkeen muut toteut­tajat:
Turun ammat­ti­kor­kea­koulu Oy
Oulun Ammat­ti­kor­kea­koulu Oy
Tampereen ammat­ti­kor­kea­koulu Oy
Kaakkois-Suomen ammat­ti­kor­kea­koulu XAMK, Savon­linna
Karelia Ammat­ti­kor­kea­koulu Oy

Projektin kesto: 1.4.2024 – 31.3.2026

Rahoittaja: Hämeen elinkeino‑, liikenne- ja ympäris­tö­keskus


Valta­kun­nal­linen Kira Circu­laris edistää raken­nusalan kierto­ta­louteen siirty­mistä

Hanketta toteut­tavien kuuden ammat­ti­kor­kea­koulun tutkimus- ja testausym­pä­ristöt sekä asian­tun­ti­joiden ammat­ti­taito yhdis­tyvät ainut­laa­tui­sella tavalla mahdol­listaen raken­nusalan kipeästi kaipaamien kierto­ta­louden tuotteiden, palve­luiden ja innovaa­tioiden kehit­tä­misen.

Raken­nusa­lalla tarvitaan kierto­ta­louden innovaa­tio­pro­sessin uudis­ta­mista. Yhä harvem­malla toimi­jalla on mahdol­lisuus toteuttaa erilaisia testauksia omissa labora­to­rioissaan. Tuote­ke­hi­tys­pro­sessiin sisältyy uusia muuttujia: tuotteen pitää soveltua asiakkaan käyttö­ta­pauksiin, tuotannon pitää tapahtua mahdol­li­simman pienillä hiili­pääs­töillä sekä käyttä­mättä neitseel­lisiä luonnon­varoja ja lisäksi olla mahdol­li­simman edullista. Näiden uusien muuttujien vuoksi Kira Circu­laris ‑hanke keskittyy kierto­ta­louden innovaa­tio­pro­sessin uudis­ta­miseen, yritysten kierto­ta­louden innovaa­tioiden ja palve­lujen kehit­tä­miseen sekä entistä tiiviimmän yhteistyön muodos­ta­miseen tutki­muksen ja liike­toi­minnan välille. Hankkeessa haetaan laajaa vaikut­ta­vuutta lukuisten kierto­ta­louden teemojen ympärillä ja laajan valta­kun­nal­lisen yhteis­työ­ver­koston avulla. Näkökulmina ovat muun muassa materi­aa­li­kierto, uudelleen käytet­tävät tai ‑valmis­tet­tavat raken­nusosat sekä puret­ta­vaksi suunni­tel­tavat ja suunni­tellut raken­nukset.

Hankkeen tavoitteet

Miten puret­tavien raken­nusten osia ja materi­aaleja voidaan hyödyntää uusissa rakennus- ja infra­koh­teissa? Voiko raken­nus­jät­teelle löytyä kokonaan uusia käyttö­koh­teita? Minkä­laisia testaus- ja hyväk­syn­tä­pal­ve­luita kierto­ta­lous­tuot­teiden ympärille kehittyy? Muun muassa näihin kysymyksiin hankkeessa haemme vastauksia.

Hankkeen tavoit­teena on parantaa raken­nusalan yritysten osaamista ja tietä­mystä vihreässä siirty­mässä sekä luoda yrityk­sille opinto­polku ja väylä tuote­ke­hi­tys­kump­pa­nuuteen. Yritykset, joilla ei muutoin ole osaamista ja resursseja tuote­ke­hi­tykseen ja testaukseen saavat käyttöönsä kuuden ammat­ti­kor­kea­koulun asian­tun­te­musta, teknisiä resursseja ja alustoja. Yritysten osaamistaso nousee ja sekä yritykset että ammat­ti­kor­kea­koulut muodos­tavat uusia kumppa­nuuksia.

Tavoit­teena on myös luoda ja pilotoida yhteis­ke­hit­tä­miseen perus­tuvaa innovaa­tio­pro­sessia, jossa myös pienillä ja keski­suu­rilla yrityk­sillä on mahdol­lisuus kehittää ideastaan toimiva tuote tai palvelu ja sen vaatima arvoverkko

Liity mukaan yhteis­työ­ver­kostoon! Haluatko olla mukana eturin­ta­massa viemässä raken­nusalaa kohti uutta kierto­ta­louden aikaa? Hankkeen aikana järjes­tetään useita tilai­suuksia, joissa pääset mukaan kehit­tä­mis­työhön. Tapah­tu­mista tiedo­tetaan hankkeen verkko­si­vuilla sekä alan keskeisten toimi­joiden alustoilla.

Tulos­ai­neisto:

Artikkeli: Uusi raken­nus­tuo­tea­setus kierto­ta­louden näkökul­masta

Raportti: Kierto­ta­lous­tiilien kelpoi­suuden osoit­ta­minen ja päästö­vä­hen­nys­po­ten­tiaali

Artikkeli: Uusio- ja uudelleen käytet­tyjen materi­aalien päästö­vä­hen­nys­po­ten­tiaali raken­nus­hank­keissa

Selvi­tystyö: Raken­nus­ma­te­ri­aalien kierto­ta­louden ympäris­tö­vai­ku­tukset

Yhteys­tiedot:

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun toteutus:

Mikko Matveinen
050 370 5830
[email protected]