Alkumetrit Digital Twin ‑hankkeessa
Nyt kun olen ollut Karelialla reilut puoli vuotta Digital Twin ‑hankkeessa, on aika aloittaa säännöllisen epäsäännölliset blogikirjoitukset, joissa kerron tuntemuksia, olettamia, näkemyksiä ja kokemuksia kaikesta mitä eteen on tullut tai mieleen juolahtanut. Yritän myös saada muiden jollakin tavalla hankkeessa mukana olleiden tekijöiden ajatuksia mukaan näihin kirjoituksiin.
Alunperin oli tarkoitus aloittaa kirjoittaminen mielenpäällä olevista asioista heti kun aloitin työt Kareliassa vuoden alussa mutta se kuuluisa kiire ja muut olevinaan tärkeämmät asiat ajoivat tämän(kin) asian edelle. Nyt oli aika ottaa itseä niskasta kiinni ja varata pieni hetki blogille.
Ja sitten asiaan eli digitaalisiin kaksosiin. Ennen kuin aloitin näitä digitaalisen kaksosen asioita päivätyönä miettimään, toi termi rakennuksen digitaalinen kaksonen mieleen peleistäkin tutun VR-maailman, johon uppoudutaan VR-lasien kanssa. Lisäksi minun mielikuvistus lisäsi VR-maailmaan kaiken maailman lisättyä informaatiota, jotka tuodaan malliin erilaisista tietolähteistä kuten esimerkiksi rakennuksen omista mittausjärjestelmistä, IoT-maailman härpäkkeistä, joilla on helppo seurata vaikka sisäilman olosuhteita ja näiden lisäksi vielä materiaalitietoa, julkisesti saatavilla olevaa tietoa (vaikkapa säätiedot) ja vaikka mitä. Ja lopputuloksena on kaiken kattava ja kaiken sisältävä möhkäle, mistä löytyy kaikille kaikkea.
Nyt kun asioita on muutaman kuukauden pähkäillyt ja olen päässyt keskustelemaan asiasta suuren asiantuntiajoukon kanssa, alkaa asia pikku hiljaa kirkastua ja päähän upota se idea että asiat voi tehdä muutenkin ja digitaalinen kaksonen on paljon muutakin kuin ns. Full Monty ‑ratkaisu. Mutta tästä lisää jossakin seuraavassa blogissa.
Ossi Laakkonen