Digital Twin — Kiinteistö- ja talotek­niikan kestävät palvelut ja osaaminen

Projektin kesto: 1.1.2021 — 31.12.2023 (toiminta päättynyt)
Rahoi­tus­oh­jelma: Etelä-Savon elinkeino‑, liikenne- ja ympäris­tö­keskus: Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen raken­ne­ra­hasto-ohjelma

Digita­li­saatio on tullut osaksi lähes jokaisen elämää viimeistään tällä vuosi­tu­han­nella. Samalla lailla se on tullut osaksi kiinteis­töjen elinkaarta suunnit­telun siirty­mi­sestä piirus­tus­pöy­dältä CAD-sovel­lukseen päättyen energian kulutuksen simuloin­teihin ja materi­aalien uusio­käytön hiili­ja­lan­jäljen mallin­ta­miseen. Kiinteistön elinkaaren aikana käytetään useita eri ohjel­mistoja ja järjes­telmiä tiedon tuotta­miseen, kerää­miseen, simulointiin, visua­li­sointiin ja analy­sointiin. Nykyi­sellään mukana on myös tekoälyä ja koneop­pi­mista, joilla pyritään esimer­kiksi havain­noimaan poikkea­ma­ti­lanteet ennalta tai ennakoimaan tulevia tapah­tumia. Keski­tetty kiinteis­tö­tiedon hallinta onkin monessa tapauk­sessa vaikeaa, ellei jopa täysin mahdo­tonta tiedon pirsta­loi­tu­misen ja järjes­telmien epäyh­teen­so­pi­vuuksien takia. Kiinteis­tö­tiedon käyttäjien määrä kasvaa jatku­vasti ja kiinteis­tö­tiedon käyttö­tarpeet laaje­nevat käyttä­jä­määrän kasvaessa, joten kiinteis­tö­tiedon hallintaan on tarvetta saada yhtenevät käytänteet tai jopa standardeja.

ESR-hankkeen ”Digital Twin — Kiinteistö- ja talotek­niikan kestävät palvelut ja osaaminen” tavoit­teena on kehittää Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun koulu­tusta huomioimaan tällä hetkellä olemassa olevat mutta myöskin tulevai­suuden tekno­logiat ja järjes­telmät sekä tehdä kattava dokumen­taatio kiinteis­tö­tiedon hallinnan nykyti­lan­teesta ja tulevai­suuden näkymistä. Samalla luodaan pohja koulu­tuksen kehit­tä­mi­selle opetus­ma­te­ri­aalin päivi­tyksen ja sisällön tuoton avulla. Hanke alkoi 1.1.2021 ja se kestää vuoden 2023 kesäkuun loppuun saakka. Hankkeeseen on sitou­tunut tähän mennessä Joensuun kaupunki Tilakeskus, Caverion Suomi Oy, Fidelix Oy, Granlund Joensuu Oy, Schneider Electric Finland Oy ja Process Genius Oy. Mukaan on tulossa vielä muitakin IoT ja kiinteis­töalan toimi­joita, joiden kanssa neuvot­telut on kesken.

Digital Twin termiä käytetään hyvin moniin eri tarkoi­tuksiin sekä kirjal­li­suu­dessa että myöskin kaupal­li­sissa tarkoi­tuk­sissa ja hankkeen yhtenä tavoit­teena on vakiin­tuneen määri­telmän selvit­tä­minen ja avaaminen selko­kie­lelle. Hankkeen tavoit­teena on myös löytää digitaa­li­sille kakso­sille eri käyttö­tar­koi­tuksia raken­nuksen elinkaaren eri vaiheissa, joissa sen käyttö on tarkoi­tuk­sen­mu­kaista ja tuottaa lisäarvoa. Esimerkkinä raken­nuksen toiminnan simulaatiot elinkaaren eri vaiheissa.

Hankkeen toteutus

Digital Twin ‑hanke on jaettu neljään erilliseen työpa­kettiin, joista kolme sisältää selvi­tyksiä ja tutki­musta ja neljäs kokoaa tiedot yhteen pakettiin ja toteuttaa demoym­pä­ristön, jota voidaan käyttää sekä tekno­logian esittelyyn että oppimi­sym­pä­ristönä.

Työpa­ke­tissa 1 tutkitaan, miten kiinteis­tö­dataa tuotetaan, käsitellään ja hyödyn­netään kiinteistön elinkaaren eri vaiheissa ja näin saada kattava käsitys mitä vaati­muksia kiinteis­tö­tiedon keski­te­tylle hallin­ta­jär­jes­tel­mälle ylipäänsä on tällä hetkellä. Myös käyttä­jä­läh­töiset vaati­mukset (käyttö­ta­paukset) selvi­tetään hankkeessa mukana olevien yhteis­työ­kump­pa­neiden näkökul­masta sekä haasta­tellaan eri käyttä­jä­ryhmiä mahdol­li­simman katta­vasti.

Toinen hankkeen työpa­ke­teista keskittyy nykyai­kaisten kiinteis­tö­au­to­maa­tio­jär­jes­telmien ominai­suuksien ja tarjonnan selvi­tykseen sekä niiden tuottaman tiedon saata­vuuteen ja käytet­tä­vyyteen. Lisäksi tässä työpa­ke­tissa selvi­tetään nykyai­kaisten IoT-järjes­telmien, ennen kaikkea langat­tomien tiedon­ke­ruu­jär­jes­telmien, sovel­tu­vuutta kiinteis­tö­au­to­maa­tio­jär­jes­telmien tukijär­jes­tel­mäksi esimer­kiksi laajen­tamaan kiinteistöön kohdis­tuvia mittauksia tai seurantaa, esimerkkinä vaikka huoneen käyttö­asteen seuranta käyttä­jä­määrää tarkkai­le­valla senso­rilla. Varsinkin sanee­raus­koh­teissa jälki­käteen helposti asennettava langaton järjes­telmä mahdol­listaa tiedon­keruun laajen­ta­misen järke­villä kustan­nuk­silla. Tässä työpa­ke­tissa tutkitaan myös eri pilvi­pal­ve­lua­lus­tojen, esimerkkinä Micro­softin Azure, tarjontaa, jota voidaan soveltaa kiinteis­tö­tiedon hallin­nassa ja digitaa­listen kaksosten toteu­tuk­sessa. Monet pilvi­pal­velut tarjoavat myös erilaisia BI (Business Intel­li­gence) työkaluja tiedon tuotta­miseen ja visua­li­sointiin datamas­sasta.

Kolmas työpa­ketti selvittää kiinteis­tö­tiedon hallintaan liittyvien järjes­telmien ja alustojen nykyti­lanteen sekä niiden tarjoamien palve­lujen laajuuden ja käytet­tä­vyyden työpa­ketti yhden käyttö­ta­paus­vaa­ti­muksiin verrattuna. Tässä työpa­ke­tissa tutus­tutaan esimer­kiksi modernien kiinteis­tö­au­to­maa­tio­jär­jes­telmien lisäpal­ve­luihin, kuten esimer­kiksi pilvi­pal­ve­luina tarjot­tavat rapor­toinnit ja analy­tiik­ka­pal­velut, sekä erilaisiin kehit­teillä oleviin tiedon­hal­linnan alustoihin kuten Platform of Trust ja KEKO Ekosys­teemi.

Viimei­sessä työpa­ke­tissa toteu­tetaan kiinteistön digitaa­linen kaksonen tai kaksoset, kohteena Wärtsilä kampuksen C‑osa ja mahdol­li­sesti muitakin sovel­tuvia kohteita. Yksi digitaa­lisen kaksosen ilmentymä voi olla esimer­kiksi digitaa­linen (AR/XR) malli, johon tuodaan esimer­kiksi kulutus‑, olosuhde- ja käyttä­jä­tietoja näkyviin. Muita esimerkkejä digitaa­listen kaksosten ilmen­ty­mistä ovat energia­si­mu­loin­ti­mallit tai talotek­niikan simuloin­ti­mallit.

Hankkeen tavoite

Digital Twin ‑hanke tuottaa uutta osaamista talotek­niikan, raken­nus­tek­niikan ja tieto­jen­kä­sit­telyn opetukseen Karelian sisällä. Lisäksi hankkeen aikana on tarkoitus lisätä paikal­lista osaamista Pohjois-Karjalan yritysten sisällä tarjoa­malla kohdis­tettuja koulu­tuksia. Hankkeeseen on myös suunni­teltu usean seminaarin sarja, joka omalta osaltaan auttaa sekä keräämään tietoa eri toimi­joilta että luomaan paikal­lisia osaaja­ver­kostoja kiinteis­töjen digita­li­soinnin ympärille.

Hankkeessa on mukana Ossi Laakkonen projek­ti­pääl­likkönä sekä Jari Kuusisto ja Niku Räsänen projek­ti­asian­tun­ti­joina. Opettaja-asian­tun­ti­joita on mukana suunnit­te­lussa ja toteu­tuk­sessa sekä koulu­tuksen kehit­tä­mi­sessä. Hanke julkaisee materi­aalia Karelian viral­listen julkai­su­ka­navien kautta.

Yhteys­henkilö:

Ossi Laakkonen
+358 400 373767
[email protected]

JULKAISUT

VASU 2/2021: Digital Twin : Kiinteistö- ja talotek­niikan kestävät palvelut ja osaaminen

Karelia — Tutkimus- ja kehit­tä­mis­toi­mintaa EU-ohjel­ma­kau­della 2014–2020. Tekniikan labora­toriot myös yritysten tuote­ke­hi­tyksen apuna.

Karelia — Tutkimus- ja kehit­tä­mis­toi­mintaa EU-ohjel­ma­kau­della 2014–2020. Tiedon hyödyn­tä­mi­sessä tarvitaan myös ihmisiä.

Karelia Pulssi 2.11.2021 — Langat­tomat tiedon­ke­ruu­jär­jes­telmät täyden­tävät taloau­to­maa­tiota

Karelia Pulssi 6.4.2022 — Paikan­nus­tek­no­logiat ovat tulossa myös raken­nus­työ­maille

Sanoma­lehti Karja­lainen 8.4.2022 — Insinöörit tekevät innova­tii­vista insinöö­ri­työtä

Smart Cities in Smart Regions Confe­rence Procee­dings — BIM and IFC through building life
cycle. 2022.

Karelia Pulssi 19.10.2022. Smart Cities in Smart Regions 2022 ‑konfe­renssi : Kohti älykkäitä
kaupunkeja.

Karelia Pulssi 30.9.2022. Pientalon sähkön­ku­lutus kuriin: Älyjär­jes­tel­mistä helpo­tusta
energia­kus­tan­nuksiin.

Karelia Pulssi 30.6.2022. Paikan­nus­tek­no­lo­gioiden hyödyn­tä­minen raken­nus­työ­maalla toisi
tehok­kuutta ja turval­li­suutta.

Sanoma­lehti Karja­lainen 21.7.2022. Älykoti — Uhka vai mahdol­lisuus.

Tooli­lainen 1/2023. Opiske­lijat mukana TKI-hankkeessa — Digita­li­saatio tulee raken­nusa­lalle.

Karelia Pulssi 21.11.2022. Paramet­ri­soitu laskenta energia­si­mu­loin­tioh­jel­missa.

Karelia Pulssi 7.12.2022. Energia­mes­suilla esiteltiin älykkäitä energia­rat­kaisuja.

Karelia Pulssi 20.4.2023. Energia­si­mu­lointien lähtö­tie­tojen arviointi olemassa oleville raken­nuk­sille.

Karelia Pulssi 15.8.2023. Tieto­mal­li­poh­jainen suunnittelu luo haasteita raken­nusa­lalle.

Karelia Pulssi 12.9.2023. Tieto ohjaa toimintaa ja parantaa tehok­kuutta.

Seminaari- ja webinaa­riai­neistot
Koulu­tus­ma­te­ri­aalit (vain Karelian sisäiseen käyttöön)