Älykäs ja ilmastoviisas rakentaminen
Hallinnoija: Karelia-ammattikorkeakoulu
Projektin kesto: 1.1.2024 – 30.6.2026
Rahoittaja: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Hankkeen tiivistelmä:
EU:n tasolla rakentaminen kuluttaa kaikista luonnonvaroista jopa 50 % painon mukaan mitattuna. Rakennukset kuluttavat n. 40 % energiasta ja tuottavat 36 % hiilidioksidipäästöistä. Lisäksi rakentamisen jätteet ja rakennusten purkujätteet tuottavat 25–30 % kaikista jätteistä.
Suomen eduskunta hyväksyi Ympäristöministeriön esityksen uudeksi rakennuslaiksi keväällä 2023 ja sen on määrä tulla voimaan 1.1.2025. Laki mm. velvoittaa ”rakennushankkeeseen ryhtyvää” laatimaan ”ilmastoselvityksen”, jolla todetaan rakennushankkeen elinkaaren päästövaikutukset (CO2e) uudis- sekä korjausrakentamisen osalta. Myös EU-taksonomia velvoittaa myös pääomavaltaista rakennus- ja kiinteistöalaa uudistuksiin. Monet rahoittajat vaativat jo nyt rahoittamiltaan rakennushankkeiden vastuullisuusraportointia. Lisäksi monet kunnat ovat ruvenneet hyödyntämään ympäristökriteerejä hankinnoissaan ja tontinluovutuksissa.
Monet Pohjois-Karjalan kunnista, veturina Joensuun kaupunki, ovat sitoutuneet vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Rakentamis- ja kiinteistöalan osalta kehitysaskeleet maakunnassa ovat kuitenkin olleet toistaiseksi melko vaatimattomia. Tämä johtuu muun muassa sosio-taloudellisista olosuhteista, mutta myös käytännönläheisen tiedon puutteesta keinoista, joilla rakennussektorin päästöihin voidaan vaikuttaa.
Tämän hankkeen tavoitteena on edistää tietoon pohjautuvaa ilmastoviisasta rakentamista ja käynnistää tarvittavia kehitysprosesseja alueen yrityksissä sekä kuntaorganisaatioissa. Ilmastoviisaalla rakentamisella tarkoitetaan tässä yhteydessä rakentamisen ja rakennusten käytönaikaisten päästöjen minimointia, mukaan lukien korjaus- ja uudisrakentaminen sekä infrarakentaminen. Keskeisiä keinoja tässä yhteydessä ovat energiatehokkuus, rakennusten suunnittelu mahdollisimman pitkäikäiseksi, vähähiilisten materiaalien käyttö, uusio- ja uudelleenkäytettävien rakennusosien ja materiaalien käyttö, työmaa toimintojen kehittäminen sekä teknisten ja biogeenisten hiilivarastojen edistäminen rakennetussa ympäristössä.
Hankkeen toiminnan keskiössä on konkreettisten demonstraatioiden ja pilottitoteutusten toteuttaminen, joiden avulla pyritään lisäämään kohderyhmien osaamista rakentamisen ja rakennusten elinkaaren päästöjen pienentämiseksi. Nämä pilottitoteutukset liittyvät talonrakentamisen, infrarakentamisen sekä rakennustyömaiden päästöjen pienentämiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Hankkeessa toteutetaan myös aktiivista viestintää ja verkostoyhteistyötä, joka täydentää muita hankkeessa tehtäviä osaamisen siirron toimenpiteitä.
Hanke tukee osaltaan uusien menetelmien, työkalujen ja toimintatapojen käyttöönottoa, jotka auttavat vähentämään kiinteistö- ja rakennusalan päästöjä yksityisellä ja julkisella sektorilla. Hanke pyrkii kehittämään paikallisen rakennussektorin kilpailukykyä auttamalla toimijoita vastaamaan lakisääteisiin ja vapaaehtoisiin ympäristötehokkuuteen liittyviin vaatimuksiin. Hankkeen toimenpiteillä tuetaan Joensuun kaupungin strategian ”Hiilineutraali Joensuu 2025” toteutusta sekä Pohjois-Karjalan kuntien vähähiilisyystavoitteiden toteutusta rakennetun ympäristön osalta.
Yhteystiedot:
Karelia-ammattikorkeakoulu
Mikko Matveinen
050 370 5830
[email protected]
Tulosaineisto
Raportti: Kevyen liikenteen siltojen toteutusvaihtoehdot: Elinkaariarvioinnin (LCA) tulosraportti