Joensuu Light House – tutkimus- ja kehitystoimenpiteet
Projektin kesto: 01.5.2018 — 31.12.2019
Rahoitusohjelma: Ympäristöministeriö
Hankkeen tiivistelmä:
Puurakentamisen suurimmat kasvumahdollisuudet Suomessa liittyvät kerrostalorakentamiseen, julkiseen rakentamiseen, hallimaisiin rakennuksiin ja infrastruktuurirakentamiseen. Tähän saakka suomessa ei ole rakennettu yhtään yli 8‑kerroksista puukerrostalokohdetta. Huomioiden betonikerrostalorakentamisen volyymi voidaan myös sanoa, että rakennetut puukerrostalokohteet ovat vielä prototyyppejä ja kerroskorkeudeltaan maksimissaan 8‑kerrosta. Lisäksi kohteiden rakentaminen on ollut muutaman kaupallisen toimijan varassa, joten luotettavaa ja paikkansapitävää tietoa näiden kohteiden suunnitteluun liittyvistä haasteista, kuten teknisten ratkaisujen toimivuudesta ja pitkäaikaiskestävyydestä ei ole saatavilla.
Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli on parhaillaan rakennuttamassa 14-kerroksista puukerrostalokohdetta (Joensuu Light House), joka valmistuessaan tulee olemaan Suomen korkein puukerrostalo. Rakennuskohde tarjoaa merkittävän tutkimuskohteen kansallisessa ja kansainvälisessäkin mittakaavassa, sillä siinä käytettävä rakennusjärjestelmä on verrattain uusi.
Karelia-ammattikorkeakoulun puurakentamisen painopistealueen näkökulmasta se tarjoaa merkittävän tutkimus ja kehittämisympäristön puurakentamiseen liittyvän osaamisen kasvattamiseksi sekä sen levittämiseksi valtakunnallisesti.
Hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa korkeiden, yli 8‑kerroksisten puukerrostalojen, suunnitteluun ja työmaa toteutukseen liittyen. Tässä yhteydessä tarkastelun kohteena on Joensuuhun rakennettava 14-kerroksinen puukerrostalo Joensuu Light House. Kohteesta kerättävää tietoa ovat mm. rakenteiden lämpö- ja kosteustekninen toimivuus, rungon painumat ja siirtymät, äänitekninen toimivuus ja työmaatekniikka. Kohteesta tuotettava tieto edistää puurakentamisen alan kehittymistä erityisesti korkean kaupunkirakentamisen kontekstissa.
Eri tutkimus- ja kehittämistoimenpiteet dokumentoidaan ja raportoidaan case-tutkimuksien, opinnäytetöiden ja julkaisujen muotoon. Tuotettua tietoa tullaan julkaisemaan alan lehdissä, akateemisissa julkaisuissa ja eri tapahtumien, kuten seminaarien yhteydessä.
Yhteyshenkilö:
Mikko Matveinen
050 370 5830
[email protected]