Älykäs ja ilmas­to­viisas raken­ta­minen

Hallin­noija: Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu

Projektin kesto: 1.1.2024 – 30.6.2026

Rahoittaja: Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto


Hankkeen tiivis­telmä:

EU:n tasolla raken­ta­minen kuluttaa kaikista luonnon­va­roista jopa 50 % painon mukaan mitattuna. Raken­nukset kulut­tavat n. 40 % energiasta ja tuottavat 36 % hiili­diok­si­di­pääs­töistä. Lisäksi raken­ta­misen jätteet ja raken­nusten purku­jätteet tuottavat 25–30 % kaikista jätteistä.

Suomen eduskunta hyväksyi Ympäris­tö­mi­nis­teriön esityksen uudeksi raken­nus­laiksi keväällä 2023 ja sen on määrä tulla voimaan 1.1.2025. Laki mm. velvoittaa ”raken­nus­hank­keeseen ryhtyvää” laatimaan ”ilmas­to­sel­vi­tyksen”, jolla todetaan raken­nus­hankkeen elinkaaren päästö­vai­ku­tukset (CO2e) uudis- sekä korjaus­ra­ken­ta­misen osalta. Myös EU-takso­nomia velvoittaa myös pääoma­val­taista rakennus- ja kiinteis­töalaa uudis­tuksiin. Monet rahoit­tajat vaativat jo nyt rahoit­ta­miltaan raken­nus­hank­keiden vastuul­li­suus­ra­por­tointia. Lisäksi monet kunnat ovat ruvenneet hyödyn­tämään ympäris­tö­kri­teerejä hankin­noissaan ja tontin­luo­vu­tuk­sissa.

Monet Pohjois-Karjalan kunnista, veturina Joensuun kaupunki, ovat sitou­tuneet vähen­tämään toimin­tansa hiili­diok­si­di­päästöjä ja olemaan hiili­neut­raali vuoteen 2030 mennessä. Raken­tamis- ja kiinteis­töalan osalta kehity­sas­keleet maakun­nassa ovat kuitenkin olleet toistai­seksi melko vaati­mat­tomia. Tämä johtuu muun muassa sosio-talou­del­li­sista olosuh­teista, mutta myös käytän­nön­lä­heisen tiedon puutteesta keinoista, joilla raken­nus­sek­torin päästöihin voidaan vaikuttaa.

Tämän hankkeen tavoit­teena on edistää tietoon pohjau­tuvaa ilmas­to­vii­sasta raken­ta­mista ja käynnistää tarvit­tavia kehitys­pro­sesseja alueen yrityk­sissä sekä kuntaor­ga­ni­saa­tioissa. Ilmas­to­vii­saalla raken­ta­mi­sella tarkoi­tetaan tässä yhtey­dessä raken­ta­misen ja raken­nusten käytön­ai­kaisten päästöjen minimointia, mukaan lukien korjaus- ja uudis­ra­ken­ta­minen sekä infra­ra­ken­ta­minen. Keskeisiä keinoja tässä yhtey­dessä ovat energia­te­hokkuus, raken­nusten suunnittelu mahdol­li­simman pitkäi­käi­seksi, vähähii­listen materi­aalien käyttö, uusio- ja uudel­leen­käy­tet­tävien raken­nusosien ja materi­aalien käyttö, työmaa toimin­tojen kehit­tä­minen sekä teknisten ja biogee­nisten hiili­va­ras­tojen edistä­minen raken­ne­tussa ympäris­tössä.

Hankkeen toiminnan keskiössä on konkreet­tisten demon­straa­tioiden ja pilot­ti­to­teu­tusten toteut­ta­minen, joiden avulla pyritään lisäämään kohde­ryhmien osaamista raken­ta­misen ja raken­nusten elinkaaren päästöjen pienen­tä­mi­seksi. Nämä pilot­ti­to­teu­tukset liittyvät talon­ra­ken­ta­misen, infra­ra­ken­ta­misen sekä raken­nus­työ­maiden päästöjen pienen­tä­miseen ja kierto­ta­louden edistä­miseen. Hankkeessa toteu­tetaan myös aktii­vista viestintää ja verkos­to­yh­teis­työtä, joka täydentää muita hankkeessa tehtäviä osaamisen siirron toimen­pi­teitä.

Hanke tukee osaltaan uusien menetelmien, työka­lujen ja toimin­ta­ta­pojen käyttöön­ottoa, jotka auttavat vähen­tämään kiinteistö- ja raken­nusalan päästöjä yksityi­sellä ja julki­sella sekto­rilla. Hanke pyrkii kehit­tämään paikal­lisen raken­nus­sek­torin kilpai­lu­kykyä autta­malla toimi­joita vastaamaan lakisää­teisiin ja vapaa­eh­toisiin ympäris­tö­te­hok­kuuteen liittyviin vaati­muksiin. Hankkeen toimen­pi­teillä tuetaan Joensuun kaupungin strategian ”Hiili­neut­raali Joensuu 2025” toteu­tusta sekä Pohjois-Karjalan kuntien vähähii­li­syys­ta­voit­teiden toteu­tusta raken­netun ympäristön osalta.

Yhteys­tiedot:

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu

Mikko Matveinen
050 370 5830
[email protected]

Tulos­ai­neisto

Artikkeli: Runko­ma­te­ri­aalin vaikutus koulu­ra­ken­nuksen toteu­tus­kus­tan­nuksiin: selvitys viime vuosina raken­ne­tuista kouluista