Rakentamisen vihreä siirtymä
Projektin kesto: 1.8.2021 — 31.8.2023 (toiminta päättynyt)
Rahoitusohjelma: Itä- ja Pohjois-Suomen EAKR-ohjelma
Projektia rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia
Tiivistelmä:
Rakennusten osuus on lähes 40% kokonaisenergian kulutuksesta. Rakentaminen, rakennusten lämmitys ja sähkönkäyttö aiheuttavat noin 36% kasvihuonepäästöistä. Suomessa oli vuonna 2018 yli 1.53 miljoonaa rakennusta, joiden kerrosala oli noin 488 miljoonaa neliömetriä. Olemassa olevasta rakennuskannasta puretaan vuosittain noin 1%. Jätettä syntyy noin puolitoista miljoonaa tonnia ilman maamassoja, joista pitäisi hyödyntää (kierrättää) 70% (ei energiajae). (Vähähiilinen rakennusteollisuus 2035, osa I, RT 2020) Rakentamisen ja kiinteistöjen ylläpidon päästöt ovat noin 17,1 milj. tonnia (30% kaikista päästöistä). Rakentamisvaiheen päästöt ovat noin 4,1 milj. tonnia, joka on 7% Suomen vuosittaisesta hiilijalanjäljestä ja käyttövaiheen päästöt noin 13,0 milj. tonnia (76%). (Vähähiilinen rakennusteollisuus 2035, osa II, RT 2020).
Rakennusmateriaalien ja rakentamisen prosessien osuus rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljestä nykyisellään on noin puolet. Toinen puoli syntyy rakennusten käytönaikaisesta energian kulutuksesta. Rakentamisen päästöjen suhteellinen merkitys osana rakennusten elinkaaren päästöjä näyttää kasvavan tulevaisuudessa. Tähän vaikuttaa erityisesti rakennusten energiatehokkuuden kehittyminen ja energian tuotannosta syntyvien päästöjen pieneneminen. Rakennustuoteteollisuuden (tuoteosatoimittajat) ja rakennusteollisuuden (rakennusliikkeet) näkökulmasta keskeisimmät keinot rakentamisen päästöjen pienentämiseksi ovat materiaalien kehittäminen vähäpäästöisemmäksi, materiaaleista syntyvän hukan vähentäminen, työmaatoimintojen ja sen logistiikan kehittäminen energian säästön suhteen.
Rakentamisen vihreä siirtymä ‑hankkeen isona tavoitteena on tunnistaa rakentamisen vähähiilisiä ratkaisuja ja prosesseja sekä edistää niiden käyttöönottoa. Osatavoitteena on vahvistaa vähähiiliseen rakentamiseen liittyvää materiaaliosaamista sekä käynnistää tarvittavia tuote- ja menetelmäkehitysprosesseja. Lisäksi osatavoitteena on nopeuttaa digitalisaation hyödyntämistä rakentamisen prosesseissa erityisesti vähähiilisyyden näkökulmasta.
Hanketta on valmisteltu yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun, Rakennusteollisuus RT Itä-Suomen, Business Joensuun sekä alan yritysten yhteistyönä. Sen suunnittelussa on hyödynnetty Karelian nykyisten sekä jo päättyneiden rakentamisen alan hankkeiden kokemuksia ja kertynyttä osaamista. Hankkeen konkreettinen toiminta on jaettu neljään eri työpakettiin, joita ovat (1) Vähähiiliset prosessit, (2) Vähähiiliset materiaalit, tuotteet ja järjestelmät, (3) Digitaalinen työmaa ja (4) Osaamisen siirto, viestintä ja sidosryhmäyhteistyö. Kaikki hankkeessa tehtävät toimenpiteet kuvataan case-kuvausten ja tutkimusten muotoon. Lisäksi kohderyhmille järjestetään työpajoja ja webinaareja osana osaamisen siirron toimenpiteitä.
Hankkeen lopputulema rakentamisen alan yritykset saavat konkreettisia työkaluja oman toimintansa kehittämiseksi ja tehostamiseksi erityisesti päästöjen pienentämisen näkökulmasta. Samalla nostetaan näiden toimijoiden valmiuksia uusien vähähiilisen rakentamisen säädösten käyttöönottamiseksi ja toiminnan muuttumista kohti hiilineutraaliutta. Hankkeen avulla tuetaan alueellisia elinkeino-ohjelmia sekä toteutetaan maakunnallista ilmasto- ja energiaohjelmaa pyrkimyksenä rakentamisen päästöjen pienentäminen.
Tulosaineisto:
Rakenteiden hiilijalanjäljen laskentatyökalu
GHG-Päästölaskuri
Oppaat
Opas rakennusliikkeille GHG-protokollan mukaiseen kasvihuonekaasupäästöjen laskentaan
Opas pientalorakentamisen rakenneratkaisujen ympäristövaikutuksista
Rakennusalan tulevat ja kaavaillut lakimuutokset
Raportit
Artikkelit
Laserkeilauksen monet käyttötarkoitukset
Ympäristöseloste antaa verifioitua tietoa tuotteen ympäristövaikutuksista
Rakennustyömaiden ilmastovaikutukset ja päästöjen arviointi Suomessa
Lisätty todellisuus rakennustyömaalla
360-kuvauksen hyödyntämisen mahdollisuudet työmaatuotannossa
Vähähiilisen betonin päästövähennyspotentiaali kerrostalorakentamisessa
Lisätty todellisuus tuo uusia mahdollisuuksia rakentamiseen
Paikannusteknologiat ovat tulossa myos rakennustyomaille
Matkakuvaukset
Forum HolzBau International 2022 kokosi yhteen puurakentamisen asiantuntijat
BIMTag 2022 ‑seminaari ja rakennusalan kansainvälistä yhteistyötä Saksassa
New European Bauhaus – esteettisempiä ja kestävämpiä elinympäristöjä
Steel-Timber Hybrid Buildings ‑konferenssissa pureuduttiin korkeaan puurakentamiseen
Muut
Ilmastoviisaan rakentamisen tietopankki
Tietomallinnuksen ja LCA-laskennan integraation mahdollisuudet selvitystyö
Yhteyshenkilö:
Mikko Matveinen
050 370 5830
mikko.matveinen(at)karelia.fi