Etusivu » Ajankohtaista » Rakenteiden ja materiaalien ehjänä purkaminen sekä uudelleenkäyttö -selvitystyö on julkaistu

Raken­teiden ja materi­aalien ehjänä purka­minen sekä uudel­leen­käyttö ‑selvi­tystyö on julkaistu

Kuva: Petra Appelhof Fotografie

Rakennus- ja purku­jätteen osalta Euroopan unionin jätedi­rek­tiivin ja kierto­ta­lous­pa­ketin tavoit­teena oli 70 prosentin hyödyn­tä­mi­sasteen saavut­ta­minen vuoteen 2020 mennessä. Tämän­het­ki­sestä hyödyn­tä­mi­sas­teesta ei ole saata­villa tarkkaa arviota, mutta Tilas­to­kes­kuksen mukaan se oli vuonna 2018 n. 54 prosenttia.

Raken­ta­misen kasvi­huo­ne­pääs­töjen ja jätteen vähen­tä­misen näkökul­masta tulisi tavoi­tella jätehie­rarkian eli etusi­ja­jär­jes­tyksen noudat­ta­mista, jossa materi­aaleja ja raken­teita uudel­leen­käy­tetään kierrä­tyksen sijaan. Tällöin purku­koh­teesta ehjänä irrotettu liima­puu­palkki voisi jatkos­sakin toimia uudessa käyttö­koh­teessaan tapaus­koh­tai­sesti ei kantavana raken­nus­osana, sekun­dääri- tai jopa kantavana primää­ri­ra­ken­teena. Tällöin voidaan vähentää neitseel­listen materi­aalien käyttöä ja osaltaan pienentää raken­nus­tuot­teiden tuote­vaiheen päästöjä.

Positii­visen kehitys­suunnan saavut­ta­minen vaatii muutosta, jonka osana ovat niin lainsää­dännön, suunnit­te­lu­rat­kai­sujen, toteu­tus­me­ne­telmien kuin ajatus­mallien kehit­ty­mi­nenkin. Esimerkkinä tästä on euroop­pa­lainen tuote­hy­väk­syntä, joka ei tällä hetkellä tue vielä käytet­tyjen raken­nusosien uudel­leen­käyttöä.

Raken­teiden ja materi­aalien ehjänä purka­minen sekä uudel­leen­käyttö ‑selvi­tystyö sisältää katsauksen purka­misen ja uudel­leen­käytön nykytilaan, kehitys­työhön ja tulevai­suuden näkymiin Suomessa ja Euroo­passa. Uudel­leen­käy­tet­tävien raken­teiden osalta keski­tytään erityi­sesti raken­nuksen kannalta merkit­täviin raken­neosiin.

Selvi­tystyö toteu­tettu osana Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun Vähähii­linen ja energia­te­hokas korjaus­ra­ken­ta­minen ‑projektin toimen­pi­teitä. Selvi­tystyön toteut­ta­mi­sesta on vastannut AFRY Finland Oy.

Selvitys kokonai­suu­dessaan on ladat­ta­vissa tästä.