Pohjois-Karjalan kunnat valmistautuvat vähähiiliseen rakentamiseen
Karelia-ammattikorkeakoulu käynnistää syksyllä 2018 Kohti vähähiilistä rakentamista ‑kehityshankkeen. Hankkeen isona tavoitteena on vähähiiliseen rakentamiseen liittyvä osaamistason nousu Pohjois-Karjalan kuntien organisaatioissa sekä Karelia-ammattikorkeakoulun rakennustekniikan ja ympäristötekniikan koulutusaloilla. Pohjois-Karjalan kunnista mukana hankkeessa ovat Joensuu, Kontiolahti, Kitee, Tohmajärvi, Lieksa ja Nurmes.
Rakennuskanta on suurimpia hiilidioksidipäästöjen aiheuttajia ja rakentaminen tehokkaimpia sektoreita vähentää niitä. Rakennusten elinkaaren hiilijalanjälki syntyy rakennusmateriaalien valmistuksesta, kuljetuksesta, työmaatoiminnoista, kunnossapidosta, energian ja veden käytöstä, rakennuksen purkamisesta sekä materiaalien loppukäsittelystä. Tällä hetkellä hiilijalanjäljestä suurin osa syntyy rakennuksen käytön aikaisesta energian käytöstä.
Suomi on kansainvälisten ilmastosopimusten ja Euroopan Unionin kautta sitoutunut merkittävään kasvihuonekaasupäästöjen vähennykseen. Ympäristöministeriön julkaisut Vihreä julkinen rakentaminen – hankintaopas ja siihen liittyvä Vihreä julkinen rakentaminen — Suositukset vähähiilisen rakentamisen kriteereiksi tulevat ohjaamaan julkisia rakennushankkeita ja ‑hankintoja. Tavoitteena ministeriössä on, että 2025 mennessä kaikkien rakennushankkeiden on alitettava rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljelle asetetut raja-arvot.
Rakentamisen ja rakennusten käytön ollessa yksi merkittävimmistä hiilidioksidi päästöjen aiheuttajista kuntien ja kaupunkien ohjaus on avainasemassa päästöjen vähentämisen suhteen. Käynnistettävän hankkeen toiminnan keskiössä on elinkaaren päästölaskelmien tekeminen erityyppisille pilottikohteille. Pilottikohteet ovat tässä tapauksessa suunnitteilla olevia tai toteutuneita rakennuskohteita. Tehtyjen päästölaskelmien avulla testataan alustavaa kriteeristöä rakentamisen elinkaaripäästöille. Näin Pohjois-Karjalan kunnat voivat valmistautua tuleviin muutoksiin toimintaympäristössä.
Kehityshankkeen rahoituksesta vastaa Etelä-Savon elinkeino‑, liikenne- ja ympäristökeskus Euroopan aluekehitysrahastosta.
Lisätiedot:
Mikko Matveinen
puh. 050 370 5830
[email protected]