Etusivu » Ajankohtaista » Joensuu CLT-päiväkotirakentamisen edelläkävijänä
Joensuu CLT-päivä­ko­ti­ra­ken­ta­misen edellä­kä­vijänä

 

Joensuun kaupungin Tilakeskus on valinnut uuden Hukan­haudan päivä­kodin toteut­ta­jaksi Raken­nus­toi­misto K. Tervo Oy:n. Raken­nustyöt tontilla käynnis­tyvät elokuussa ja kohde valmistuu lokakuussa 2018. Raken­nus­tek­ni­sesti kohteesta tulee mielen­kiin­toinen, sillä siinä käytetään ulko- ja välisei­nissä massii­vista CLT-levyä.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on raken­nus­hank­keessa mukana tekemässä kohteessa puura­ken­ta­misen alaa edistävää tutkimus- ja kehitys­työtä. Kohde on jopa Suomen mitta­puulla ainut­laa­tuinen, koska sen runko­ma­te­ri­aalina käytetään pääsään­töi­sesti CLT-levyä. Raken­nuksen paloluokka on P3, joka mahdol­listaa sen, että kantavina raken­teina toimivien CLT-levyjen pinnat voidaan jättää näkyviin ja näin hyödyntää myös puun visuaa­lisia ominai­suuksia. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulun osalta tavoit­teena on tehdä sovel­tavaa tutki­musta projektin kaikissa eri vaiheissa; suunnit­te­lussa, toteu­tuk­sessa ja käytön aikana.

Suunnit­telun aikai­sissa toimen­pi­teissä keski­tytään eri raken­ne­rat­kai­sujen teknis-talou­del­liseen vertailuun sekä suunnit­te­lu­pro­sessin dokumen­tointiin. Raken­nus­pro­jektin toteu­tuksen aikai­sessa tutki­muk­sessa pääpaino on työmaa­to­teu­tuksen sekä työme­nekkien seuran­nassa ja dokumen­toin­nissa. Päivä­kodin rakenteet tullaan myös anturoimaan ja niiden kosteus- ja lämpö­tek­nistä toimintaa tullaan seuraamaan reaalia­jassa. Yksi tutki­mus­toi­men­pi­teiden osa-alue tulee myös olemaan raken­teiden äänitek­ninen toimivuus.

Hukan­haudan päiväkoti tarjoaa mahdol­li­suuden tutkia raken­nuksen ylläpi­to­kus­tan­nuksia esimer­kiksi sisäpuolen näkyvien CLT:n pintojen kulutus­kes­tä­vyyden osalta. Tutki­mus­mie­lessä oman aivan erityisen ulottu­vuu­tensa tuo mahdol­lisuus kerätä käyttä­jä­ko­ke­muksia esimer­kiksi massii­vi­puu­pin­tojen vaiku­tuk­sista lasten käyttäy­ty­miseen. Päivä­kodin raken­teiden seurantaa mm. kosteuden ja lämpö­ti­lojen osalta jatketaan myös kohteen valmis­tuttua sen käytön aikana.

Hukan­haudan päivä­kodin raken­nusai­kai­silla tutkimus- ja kehit­tä­mis­toi­men­pi­teillä pyritään tuottamaan uutta tietoa, joka hyödyn­täisi koko  puura­ken­ta­misen alan kehitystä. Hankkeen kautta saadaan tuotettua myös opetukseen materi­aalia jota ei muuten olisi saata­villa. Kustan­nusten ja työme­nekkien seuran­nalla pyritään helpot­tamaan teollisten puura­ken­teiden kustan­nus­las­kentaa ja sitä kautta tuomaan puuta yhä kilpai­lu­ky­kyi­sem­mäksi vaihtoeh­doksi muiden perin­tei­sempien raken­nus­me­ne­telmien rinnalle.

 

 

Lisätiedot:

Ville Mertanen
p. 046 923 1885
[email protected]