Etusivu » Ajankohtaista » Ii:hin kohoaa kovanrahan puukerrostalokohde

24.4.2015

Ii:hin kohoaa kovan­rahan puuker­ros­ta­lo­kohde

 

Puuker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­miseen on liitetty aina olettamus, että Suomessa ei ole vielä voitu toteuttaa puuker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mista ns. normaalina kovan­rahan raken­ta­misena. Toisaalta toimia­lalla ollaan oltu yhtä mieltä siitä, että puuker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­misen yleis­ty­minen vaatii näyttöjä, että puura­ken­ta­misen tekniikat ovat kilpai­lu­ky­kyisiä toteu­tus­malleja myös markki­naeh­toi­sessa asunto­ra­ken­ta­mi­sessa.

Iin kunnassa on tällä hetkellä toteu­tuk­sessa neliker­rok­sinen puuker­rostalo, joka toteu­tetaan kokonai­suu­dessaan kovan­rahan kohteena. Raken­nut­tajana ja pääura­koit­sijana kohteessa toimii Iin Fasadi Oy. Rakenne- ja element­ti­suun­nit­telun toteut­tavat Ari Seppänen ja Arto Junes Iin Fasadi Oy:stä. Pääsuun­nit­telija on arkki­tehti Kimmo Kuismanen Oulusta. Raken­tuvan talon ensim­mäiseen kerrokseen sijoittuu Iin kunnan hammas­hoitola ja kolme seuraavaa kerrosta on asuntoja yhteensä 15 kappa­letta. Hissi sijaitsee raken­nuksen ulkopuo­li­sessa luhti­käy­tä­vä­ti­lassa. Tämä mahdol­listaa sen, että kaikki huoneistot ovat läpitalon huoneistoja.

Työpääl­likkö Esa Kankaala Iin Fasadi Oy:stä toteaa, että raken­nustyöt ovat edenneet suunni­telmien mukai­sesti ja joiltakin osin jopa alkupe­räinen budjetti on alitettu. Esa Kankaala mukaan haasta­vinta kohteen toteu­tuk­sessa on ollut raken­ne­suun­nittelu. Raken­ne­suun­nittelu on tehty pääosin Iin Fasadi Oy:n tekijöiden omana työnä mutta alussa on pitänyt konsul­toida alan johtavia raken­ne­suun­nit­te­lu­toi­mistoja Suomessa. ”Seuraavan kohteen suunnittelu onnistuu jo kokonaan omien suunnit­te­li­joiden toimesta” toteaa Esa Kankaala.

Rakentuva kohde on toteu­tettu perin­tei­sellä ranka­run­ko­ra­ken­tei­sella suure­le­ment­ti­tek­nii­kalla. Talossa on luhti­käy­tävät, joista tulee käynti jokaiseen asuntoon. Hissi on sijoi­tettu luhti­käy­tävän yhteyteen siten, että ensin sillä noustaan luhti­käy­tä­välle, jota pitkin siirrytään asuntoihin. Portaat kerroksiin on sijoi­tettu hissin ympärille. Hissi­kui­lu­ra­kenteet kuten kaikki muutkin kantavat rakenteet on tehty puusta. Välipohjina on käytetty kertopuu palkeista tehtyjä elementtejä, jotka on toimi­tettu asennus­val­miina työmaalle. Huoneis­tojen väliset seinät ovat yksirun­koisia, joiden levytykseen on käytetty vaneria ja Gyproc levyä.